علل خشکی دهان:

در یک فهرست رتبه‌بندی شده‌ از بیماری‌ها،‌ یکی از مواردی که در رده‌های پایین قرار دارد ولی باید آن را جدی گرفت، خشکی دهان است. دهان به طور طبیعی باید دارای بزاق باشد، ولی وقتی بزاق کم شود مشکلاتی ایجاد می‌شود. خشکی دهان حالتی است که در آن دهان خشک و عاری از بزاق می‌شود، در نتیجه هنگام بلع، چشیدن و جویدن غذا دچار مشکل می‌شویم. بیماری‌هایی مانند دیابت ، ایدز یا اختلالات تیروئید باعث خشکی دهان می‌شوند.

 

Image result for ‫خشکی دهان‬‎

 

در این مقاله با دلایل خشکی دهان و راه‌های درمان آن آشنا می‌شویم.باکتری‌هایی که باعث خرابی و بیمار‌ی‌های دندان می‌شوند در محیط‌های خشک، بهتر رشد می‌کنند و باعث ایجاد بوی بدِ دهان و بیماری‌های لثه می‌شوند. به گفته‌ی محققان، التهاب و عفونت ناشی از دندان‌ها می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته را افزایش بدهد. از این‌ بدتر هم می‌شود؟ باید بگویم بله، از آنجا که بزاق دهان ما قلیایی است، اسید موجود در غذاها را خنثی می‌کند و مانعِ پوسیدگی دندان‌ها می‌شود بنابراین خشکی دهان یکی از علل پوسیدگی دندان‌ها نیز هست. طبق پژوهش‌های انجمن دندان‌پزشکی آمریکا (‌ADA) علاوه بر موارد ذکر شده گلودرد،‌ مشکلات در صحبت کردن یا بلع و سوزش دهان، همگی علائمی دردناک از خشکی دهان هستند. به همین دلیل اگر خشکی دهان درمان نشود می‌تواند زمینه‌ی ابتلا به سایر بیماری‌ها را فراهم کند. 

شاید گاهی اوقات احساس کرده باشید که دهان تان به شدت خشک است. پس از تحقیقات و آزمایشات مختلف ثابت شده که علت خشکی دهان می تواند یکی از موارد زیر باشد :

1. عفونت

2. آسیب های عصبی

3. استفاده از داروهایی مثل داروی فشار خون بالا ( کلونیدین
1 )، داروی زخم معده ( پری لوسِک2 )، آنتی هیستامین ها، تحریک کننده ها مثل آمفتامین3 و داروی گوارشی مثل آتروپین4.

4. داشتن نوعی التهاب مفاصل

کمبود بزاق دهان موجب بروز این عوارض می گردد :

1. درد دهان و گردن

2. عفونت

3. اشکال در صحبت کردن و خوابیدن

4. پوسیدگی دندان

5. اشکال در بلع غذا؛ زیرا بزاق موادغذایی را لیز کرده و باعث عبور آنها از مجرای گلو می شود.تا موقعی که میکروارگانیسم های طبیعی محیط دهان وجود داشته باشند، باکتری که باعث خشکی دهان می شود رشد نخواهد کرد. اما در بعضی افراد برای از بین بردن باکتری های مولد خشکی دهان ، بایستی آنتی بیوتیک هایی مثل مترونیدازول و کلاری ترومایسین به مدت دو هفته مصرف شوند.اگر با مصرف این آنتی بیوتیک ها خشکی دهان برطرف نشود، بایستی تحت نظر پزشک قرص پیلوکارپین 5 میلی گرمی را چهار بار در روز مصرف کرد. اما این دارو باعث افزایش تعریق، تهوع، آبریزش بینی، احساس سرما، سرگیجه و تکرر ادرار خواهد شد.

علائم خشکی دهان

  1. احساس خشک شدن دهان
  2. بروز مشکل حین صحبت کردن، چشیدن و جویدن غذا
  3. خشک شدن زبان و یا گلو
  4. ترک خوردگی لب ها
  5. ایجاد زخم در دهان
  6. احساس سوزش در ناحیه دهان

دلایل خشکی بیش از حد دهان چیست؟

 

 

درمان خانگی خشکی دهان:

بهترین درمان کاملا به عادات فرد و دلیل خشکی پوست بستگی دارد.

 

اگر خشکی پوست اطراف دهان مساله ای بلند مدت یا مکرر است، مراجعه به یک متخصص پوست برای انتخاب بهترین گزینه درمان را مد نظر قرار دهید. در همین حال، شما می توانید برخی درمان های خانگی را برای بهبود شرایط دنبال کنید.

 

تمیز کردن موضع به آرامی در هر روز

شستشوی بیش از حد و خشن پوست و استفاده از آب بسیار سرد یا داغ می تواند به خشکی پوست منجر شود.

 

همچنین، استفاده از صابون ها یا پاک کننده های دیگر حاوی عطر، رنگ، یا مواد شیمیایی دیگر می تواند هرچه بیشتر موجب خشکی پوست شود. استفاده از صابون ها و پاک کننده هایی که فاقد مواد زیر هستند را مد نظر قرار دهید:

 

- الکل

 

- روایح

 

- پلاستیک

 

- رنگ های مصنوعی

 

- مواد شیمیایی خشک کننده دیگر

 

لایه بردای پوست خشک

پوست بدن انسان چرخه ای طبیعی را دنبال می کند که در آن سلول های جدید شکل گرفته و سلول های قدیمی می میرند. به طور معمول، تکمیل این روند یک ماه طول می کشد.

 

با این وجود، زمانی که سلول های مرده در سطح پوست گرفتار می شوند، ممکن است موجب انسداد منافذ پوست و شکل گیری وصله های خشک روی پوست شوند. لایه برداری پوست به پیشگیری از این شرایط کمک می کند. با حذف سلول های مرده، لایه برداری می تواند شرایط سلامت و بافت پوست را بهبود ببخشد.

 

هر فردی باید صورت خود را هر روز تمیز کرده و هر چند روز یک بار لایه برداری پوست را با دقت انجام دهد. لایه برداری روزانه می تواند موجب تحریک یا آسیب دیدگی پوست شود.

 

مرطوب کردن روزانه

بسیاری از انواع پوست بدون در نظر گرفتن فصل برای حفظ آب نیازمند دریافت کمک از یک مرطوب کننده هستند. مرطوب کردن شبانه پوست خشک، بلافاصله پس از شستشو، یا پس از لایه برداری می تواند به حفظ رطوبت بیشتر برای مدت زمانی طولانی‌تر کمک کند.

 

زمانی که از یک مرطوب کننده اطراف دهان خود استفاده می کنید، توجه داشته باشید که هیچ ماده تشکیل دهنده مضر در آن وجود نداشته باشد زیرا ممکن است به طور تصادفی آن را قورت دهید. از تمام عوامل آلرژی‌زا پرهیز کنید.

 

 

همچنین، توجه داشته باشید که انواع مختلف خشکی پوست ممکن است به مرطوب کننده های متفاوت نیاز داشته باشند. آزمون و خطا ممکن است بهترین رویکرد برای دستیابی به بهترین گزینه باشد، اما همواره محصولاتی که برای پوست صورت حساس تولید شده اند را انتخاب کنید.

 

الکل، مواد مصنوعی، دی‌اُکسان، و پترولاتوم به طور معمول مشکلات پوستی را تشدید می کنند. در عوض مرطوب کننده هایی که حاوی مواد مفید مانند اسید هیالورونیک، سرامیدها، و جو دوسر کلوئیدی هستند را انتخاب کنید.

 

مواد زیر نیز می توانند به تنهایی یا به عنوان یک ماده تشکیل دهنده مفید باشند:

 

- ژل آلوئه ورا خالص

 

- روغن نارگیل

 

- روغن دانه آفتابگردان

 

- کره شیا

 

بسیاری از روغن های طبیعی می توانند به کاهش خشکی پوست صورت کمک کنند، بدون این که حاوی مواد مضر باشند. به عنوان مثال، روغن نارگیل ممکن است به حفظ نرمی و لطافت پوست کمک کند.

 

با این وجود، همه روغن ها برای مرطوب کردن پوست مناسب نیستند. به عنوان مثال، مطالعه ای در سال 2013 نشان داد که روغن زیتون می تواند به سد دفاعی پوست آسیب وارد کند.

 

همچنین، استفاده بیش از حد از روغن روی پوست می تواند به بروز جوش منجر شود.

تغییر عادات

خشکی پوست اطراف دهان می تواند به واسطه یک سری از فعالیت های روزانه شکل بگیرد. سیگار کشیدن می تواند یکی از دلایل آن باشد و بر همین اساس، ترک سیگار می تواند به برطرف شدن مشکل کمک کند.

 

دهانشویه ها، خمیردندان ها، و محصولات صورت از جمله مواد آرایشی، مرطوب کننده ها، پاک کننده ها و صابون ها می توانند موجب خشکی پوست در اطراف دهان شوند، از این رو، انتخاب محصولات جدید حاوی مواد طبیعی بیشتر را برای برطرف شدن مشکل مد نظر قرار دهید.

 

همچنین عادات دوش گرفتن شما ممکن است مساله ساز باشد. دوش گرفتن و شستشوی صورت با آب داغ می تواند چربی های طبیعی پوست که برای مرطوب نگه داشتن آن ضروری هستند را از بین ببرد. حضور بیش از حد در آب نیز می تواند به طور کلی اثری مشابه به همراه داشته باشد.

 

به گفته آکادمی پوست و زیبایی آمریکا، دوش گرفتن یا استفاده از وان باید تنها 5 تا 10 دقیقه ادامه داشته باشد تا بر سلامت پوست اثر منفی نگذارد.

 

استفاده از یک دستگاه مرطوب کننده هوا در زمستان و تنظیم دما

خشکی پوست صورت مزمن اغلب به واسطه قرار گرفتن در معرض هوای خشک شکل می گیرد. آب و هوای زمستانی و تهویه مطبوع و گرمایش مداوم می تواند رطوبت هوا را تا حد زیادی از بین ببرد که احتمال خشکی پوست را افزایش می دهد.

 

اگر خشکی پوست اطراف دهان یک مساله عود کننده و مکرر است، استفاده از یک دستگاه مرطوب کننده هوا در زمستان و تنظیم دمای مناسب در فضای داخلی می تواند به بهبود شرایط کمک کند.

 

تشخیص

یک متخصص پوست می تواند اغلب دلیل خشکی پوست اطراف دهان را تشخیص دهد. یک معاینه دقیق و صحبت با فرد درباره علائم و سابقه پزشکی خانوادگی به پزشک در تشخیص کمک می کند.

 

شناسایی خشکی پوست اطراف دهان راحت است، اما تشخیص دلیل اصلی این شرایط نیازمند دریافت کمک از فردی با تجربه است. در صورت تدام خشکی پوست به متخصص پوست مراجعه کنید.

 

پیشگیری

برای پیشگیری از خشکی پوست اطراف دهان از عاداتی که محرک خشکی یا تحریک هستند، پرهیز کنید که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

- پرهیز از خراشیدن پوست

 

- استفاده از محصولات صورت ملایم و عدم استفاده از محصولات حاوی عوامل خشکی پوست

 

- استفاده از تیغ های تیز و جدید و ژل اصلاح

 

- شسشوی پوست با آب ولرم یا گرم به جای آب داغ

 

- صرف زمان کمتر در فضای باز هنگام وزش باد یا آب و هوای سرد

 

- تنظیم دمای مناسب در فضای داخلی  

 

- پرهیز از عوامل آلرژی‌زای شناخته شده

 

- مرطوب کردن منظم پوست، پاکسازی آرام پوست و لایه برداری گهگاه پوست